reklama
kategoria: Zdrowie
4 marzec 2021

Włosy a dieta – dietetyk kliniczny mgr Aneta Strelau

fot. nadeslane
Wiosna to czas, kiedy warto zadbać o włosy, które po ziemię są suche, matowe i łamliwe. Kurację regeneracyjną warto zastosować również „od środka”, poprzez uwzględnienie w diecie produktów spożywczych mogących poprawić wygląd włosów.
REKLAMA
Stan naszych włosów zależy od wielu czynników – może pogorszyć go brak równowagi hormonalnej, zbyt mała ilość snu czy palenie papierosów, ale także niewłaściwe odżywianie. Jeśli zatem zależy Ci na tym, by wzmocnić mieszki włosowe, poprawić stan skóry głowy i sprawić, aby Twoje włosy były mocne, lśniące i zdrowe, skomponuj odpowiednio swoją dietę.

Oto lista produktów, które w znaczący sposób mogą wpłynąć na wygląd Twoich włosów:
  • Łosoś
Jest bogaty w białko i witaminę D – dwa składniki kluczowe dla kondycji włosów. Dodatkowo zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, a które są potrzebne do wzrostu włosów składających się w około 3% właśnie z kwasów tłuszczowych Omega-3. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz sięgnąć po łososia, nie martw się! Podobne właściwości odżywcze mają śledzie, sardynki, pstrąg, makrela, a także pestki dyni, awokado i orzechy włoskie.
  • Orzechy włoskie
Zawierają wspomniane wcześniej kwasy tłuszczowe Omega-3, ale stanowią także źródło biotyny i witaminy E, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem DNA. Obecność tych składników w diecie jest szczególnie ważna, ponieważ włosy często narażone są na działanie promieni słonecznych i trudno je przed nimi uchronić. Zbyt mała ilość biotyny w diecie może prowadzić do utraty włosów. Orzechy włoskie dostarczają także miedzi – minerału, który w pomaga utrzymać naturalny kolor włosów i sprawia, że są one lśniące. Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi, używaj produkowanego z nich oleju. Świetnie nadaje się on do sałat i sałatek, ale także do deserów.
  • Ostrygi
Ostrygi zawierają sporo białka (włosy składają się aż w 97% z białka!), ale przede wszystkim są one wspaniałym źródłem cynku, którego brak może prowadzić do nadmiernego wypadania włosów (a nawet rzęs), a także do przesuszenia i łuszczenia się skóry głowy. Cynku dostarczamy organizmowi również dzięki spożywaniu kasz i zbóż z pełnego przemiału oraz orzechów, jaj i wołowiny.
  • Mango
Mango jest doskonałym źródłem antyoksydantów, m.in. beta-karotenu przekształcanego przez organizm w witaminę A, bez której w zasadzie nie może funkcjonować żadna komórka naszego ciała. Zbyt mała ilość witaminy A może przyczyniać się do powstawania łupieżu i świądu skóry głowy. Aby dostarczyć organizmowi cennego beta-karotenu, warto sięgnąć także po marchew, melona, dynię i morele.
  • Jajka
Jajka są doskonałym źródłem białka, a także czterech kluczowych dla włosów pierwiastków: cynku, selenu, siarki i żelaza. To ostatnie jest szczególnie ważne, ponieważ pomaga dostarczyć tlen do mieszków włosowych. Zbyt niski poziom żelaza w organizmie, czyli anemia, przyczynia się (szczególnie u kobiet) do wzmożonej utraty włosów.
  • Szpinak
Szpinak pomaga zachować zdrowy wygląd włosów i skóry głowy dzięki zawartości żelaza, beta-karotenu, kwasu foliowego i witaminy C. Podobne działanie wywoływać będzie także spożycie warzyw o zielonych liściach, brokułów, kapusty włoskiej i botwinki.
  • Soczewica
Te maleńkie groszki mogą znacząco wpłynąć na kondycję naszych włosów. Soczewica jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i biotyny. Podobne właściwości odżywcze mają także nasiona innych roślin strączkowych: soi, fasoli i ciecierzycy.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.

www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Lwówek Śląski
2.3°C
wschód słońca: 07:36
zachód słońca: 15:56
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez we Lwówku