reklama
kategoria: Zdrowie
1 czerwiec 2020

[1/5] Poznaj dzikie rośliny jadalne

fot. nadesłane
Mlecz (mniszek lekarski), nasturcja, pokrzywa, bratki polne, podbiał pospolity – czy wiesz, że nadają się do jedzenia? Mimo nachodzących Cię wątpliwości, warto spróbować, jak smakują. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie dzikich kwiatów w naszej kuchni, np. można przyrządzić je tak jak warzywa, albo po prostu dodać je jako przyprawy. Znanymi zabiegami na tym polu są pęczki stokrotek, które można dodać po prostu do sałaty, albo płatki mleczu dodawane do… twarogu! Rośliny te mają swoje zalety: są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały, zawierają błonnik, a także cenne olejki eteryczne.
REKLAMA
pogoda Lwówek Śląski
1.3°C
wschód słońca: 07:26
zachód słońca: 16:02
Koronawirus
dolnośląskie
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez we Lwówku